MIKKOLAN SUKUSEURA

Vilppulan jakokunnan muistomerkit


VILPPULAN JAKOKUNNAN MUISTOMERKIT TAI VASTAAVAT


Galleria

Hemmilän Maurin passipaikka

passipaikka.jpgpassipaikka2.jpg

Paikka on Metsäkulman Lepistönmäellä. Reino Hemmilän isän serkku oli innokas jänismetsästäjä ja hänellä oli hyvät koirat. Koska paikka oli polkujen risteyksessä niin siitä tuli sitten kaikkien tuntema passipaikka. Paikkaa on käytetty myös hirvenmetsästyksessä.

Kuvat: © 2014 Reino Hemmilä

Ilmatorjunta-asemat

tykkiasematykki
itkk

Talvi- ja jatkosodan aikana on Partianmäellä, nykyisin Eskolanmäki, sijainnut ilmatorjuntatykkien ja ilmatorjuntakonekiväärien asemat. Kaivannot näkyvät alueella. Kuvissa oleva IT-kanuuna on 40mm Bofors mallia -38 ja 7,62mm IT-kk -31. (Bofors), (IT-kk)

Kuvat: © 2014 Reino Hemmilä, SA-kuva

Komentajien metsikkö

metsikko3metsikko
metsikko2

Korian varuskuntaan perustettiin metsikkö, johon komentajat istuttivat oman nimikkopuunsa. Laatta on Pioneeripuistossa, Pioneeritien pohjoispuolella.

Kuvat: © 2014 Matti Nummiaro

Korian sillat

sillat2vr

Siltoja on valmistunut kolme kappaletta. Ensimmäinen rautatiesilta teräksestä otettiin käyttöön vuonna 1890 ja sillä on pituutta 118 m. Seuraavaksi on otettu käyttöön nykyinen rautatiesilta vuonna 1925 ja kun tämä silta valmistui, niin teräksinen silta otettiin maantiesillaksi vuonna 1926. Nykyinen maantiesilta valmistui vuonna 1985. Nykyisellään terässilta on kevyen liikenteen siltana. (Wikipedia)

Kuvat: © 2014 Reino Hemmilä, VR

Korian siltojen pommitus, ihme

pommituslentopommi
ihme

Muistomerkki sijaitsee Rantaraitilla, Kymijoen etelärannalla n. 100m Korian sillasta yläjuoksulle päin.

Kuvat: © 2014 Matti Nummiaro

Korian entinen varuskunta

varuskunta1varuskunta2

1910 Venäläiset Kouvolassa ja Korialla ”etsivät huvilan paikkoja”.
- rautatiesillan suojaukseen tuli n. 100 sotilasta Korian asemalle.

1911 Korialta pakkolunastettiin 18,2 hehtaaria maata.
- kasarmialueen rakentaminen alkoi heti.
- myös Utin leirialue pakkolunastettiin.
- peruskivi Kouvolaan. Rakentajat Korialla olivat mm. venäläisiä,virolaisia ja lättiläisiä.
- myös suomalaisia oli rakennustöissä vähäinen määrä.

1912 Umpivenäläinen joukko-osasto tuli Korialle ja Kouvolaan. Lue lisää netistä: Korian varuskunta.

Kuvat: © 2014 Matti Nummiaro

Kymen tulvan muistomerkki

kymennousu

Kymen tulvan kaiverrus Purhon ojan rantakalliossa vuodelta 1889. Kaiverrus löytyy nykyiseltä sillalta n. 300m Purhon ojan yläjuoksun puolella.

Kuva: © 2014 Reino Hemmilä

Kymijokilinja

tst

Talvisodan jälkeen v. 1940 alettiin rakentaa "Kymijoki-linja" -nimistä linnoitusketjua pääosin Kymijoen länsipuolen rannalle. Rakentajina olivat rakentajajoukot, jotka olivat työvelvollisia. Rakennustyöt tapahtuivat kevään 1940 aikana, sillä nämä työvelvolliset kotiutettiin huhtikuussa 1940. Kuva esittää juoksuhaudan pätkää entisen Korian meijerin pohjoispuolelta.Kuva: © 2014 Reino Hemmilä

Pioneerikoulu

pioneeri1pioneeri2

Korian varuskunnan entisen Pioneerikoulun seinässä oleva laatta.

Kuvat: © 2014 Matti Nummiaro

spacer

Pioneerimuistomerkki

pioneeri3pioneeri4

Graniittinen muistomerkki, joka ilmentää pioneerien eteenpäin menoa ja murskaavaa voimaa, joka vie läpi vaikka harmaan kiven.

Kuvat: © 2014 Matti Nummiaro

Pommikuopat

no_picture

Talvi- ja jatkosodissa Korian siltoja pommitettiin paljon. Hyvän ilmatorjunnan takia pommitukset eivät osuneet kohteisiin ja täten pommien jättämiä räjähdekuoppian on ollut alueella paljon. Osa on tietysti elämisen myötä peittynyt. Mm. yksi on jäljellä Koriantien ja Sarkalantien risteysalueella, meluvallin päässä pensaikossa.

Kuva: © 2014 Reino Hemmilä

Purhon kivisilta

purho

Vanha silta sijaitsee nykyisen maantien vieressä n. 50m Kymijoelle päin. Sillan on rakentanut v.1880 Antti Antinpoika Tuomala Iitin Kolisevalta, siihen aikaan tunnettu sillanrakentaja.

Kuva: © 2014 Reino Hemmilä

Raamisaha

raami1raami2

Sijainti on entisen Lehtisen sahan tontilla, Myllykiventie 6:ssa. Myllyn ja sahan historia löytyy laajemmin lähdekirjasta.

Kuvat: © 2014 Matti Nummiaro

Sotilaskoti

sotilaskoti1sotilaskoti2

Korian varuskunnan entisen sotilaskodin seinässä oleva laatta. Sotilaskotirakennus on Elsi Borgin suunnittelema ja se edustaa venetsialaista funktionalismia.

Kuvat: © 2014 Matti Nummiaro

Tykkipatterin vallit

patteri no:4

Kustaa III:n sodan aikana kaivetut tykkien asemat. Patterin asemat on kuvattu useissa vanhoissa kartoissa ja kartoissa mainitaan Vilppulan tykkipatteri n:o 4. Ampumasuunta oli itään ja pohjoiseen. Kuvissa voidaan hahmotella tykin paikka ja rintavarustukset.Kuva: © 2014 Reino Hemmilä

Töpsymänty

manty1manty5
manty3manty4

Yksinäinen mänty, joka on kasvanut paikalla 1770 luvulta alkaen. Perimätiedon mukaan männyn latva olisi taittunut kuningas Kustaa III:n laittaessa siihen reppunsa roikkumaan. Töpsymänty on rauhoitettu. Se sijaitsee Vilppulan tien laidassa Korian taajamassa.

Kuvat: © 2014 Matti Nummiaro

Vapaussodan muistolaatta

vapaussota

Laatta on Korian vanhan rautatiesillan länsipäädyssä. Laatan sanomalla halutaan saattaa jälkipolvien tietoon suomalaisten itsenäisyystahto ja peräänantamattomuus.

Kuva: © 2014 Matti Nummiaro

Vuoden 1869 kivi

kivi1869

Muistomerkki on graniittikivi, joka sijaitsee nykyisen Kallioniemen lavan pihassa alasmenevien rappujen päässä. Muistomerkin pystyttämisestä ei ole varmaa tietoa. Todennäköisesti sen ovat pystyttäneet radanrakentajat. Se voi olla vaikkapa kuolleitten toveriensa muistomerkki tai se on pystytetty omaksi iloksi. Kiven koko on 52 x 27 x 30cm. Se on tiukasti kiinni 52 x 55 x15cm jalustalla. Teksti on hakattu 15 x 42cm kokoiseen alaan.

Kuva: © 2014 Matti Nummiaro

Värälän puisto

puistopuisto2

Vuonna 1900 Värälän rauhan 200-vuotisjuhlan kunniaksi perustettu puisto Korialla. Puut ovat Mustialan Arboretumin lahjoittamia Serbiakuusia. Puisto sijaitsee Puustellin ja lämpökeskuksen vieressä Jaakkolantie 9.

Kuvat: © 2014 Matti Nummiaro

Sivun alkuun